X

Voorlopig voor Altijd (blog)

Ik blog verhaaltjes* waarvan het waarheidsgehalte per vertelling verschilt.
De verhaaltjes kunnen gaan over mijn vouwfiets, mijn familie, over mijn frustraties en fantasieën. Vaak weet ik zelf niet wat waar en niet waar is.

Tot zover is deze introductie non-fictie.

 

 

De Pijpela

9 oktober 2017

Gisteren had ik een optreden in Café de Steegh, voorheen De Pijpela. 45 Jaar geleden verbood mijn moeder me, op straffe ...Read More »

Arme Armageddon

24 september 2017

  Ik las in de Metro dat morgen de wereld vergaat. Het zal tijd worden. De Maya’s hadden het mis op 21 december 201...Read More »

Hoedjesdag

21 september 2017

Hoedjesdag Prinsjesdag. Een uur voordat de reserve Gouden Koets van glas met het koninklijk paar langs zou rijden, fiets...Read More »

Mevrouw Kunst

14 september 2017

Mevrouw Kunst, ik mag/moet Yvon zeggen, niet Yvonne, maar Yvon. Als ik met mevrouw ... ik bedoel Yvonne op stap ben, den...Read More »

Kale dief

11 september 2017

Door het oog van orkaan Haagse Harry fietste ik naar het station, op weg naar een avontuur buiten mijn stadsgrenzen. Ik ...Read More »

Zondagse broek

10 september 2017

Zondag, ons wekelijks bezoek aan opa en oma was aanstaande, maar deze zondag was een dag met een speciaal tintje. Ik zou...Read More »

Voorlopig voor Altijd

7 september 2017

Ik ben schrijver/beeldend kunstenaar/cabaretier, in mijn vrije tijd ben ik tandarts. Als muzikant ben ik in de knop gebr...Read More »
 • 9 oktober 2017
 • By Dick Keulemans
 • Reacties uitgeschakeld voor De Pijpela
 • in Blog

De Pijpela

Gisteren had ik een optreden in Café de Steegh, voorheen De Pijpela. 45 Jaar geleden verbood mijn moeder me, op straffe van nooit meer één cent zakgeld en voor de rest van mijn leven met blote voeten naar bed (running gag van opa) om naar de Pijpela te gaan.

Moeder: “Als je naar een café gaat, word je doodgestoken!” En als je die avond op miraculeuze wijze zou overleven, kwam je thuis met een stenen lever van de alcohol! In mijn adolescentie kreeg ik regelmatig krantenknipsels in mijn hand gedrukt over barfights en leverkanker. Ik heb tot mijn 20st geen alcohol gedronken ... het verhaal van mijn stenen lever.

Ik was eerstejaars tandheelkundestudent, eenzaam en alleen. Mijn familie, vrienden en vriendinnetje woonden in Voorburg. Elk weekeinde ging ik met een tas vuile was terug naar huis. Ik had één vriend in Utrecht, jaargenoot Cees, een nieuwe vriend, net zo’n sukkel als ik. We hadden elkaar aangesproken in de introductieweek, omdat we dezelfde tennisschoenen aanhadden, echte Stan Smith, een beroemde tennisser in die dagen. Stan Smith, Cees en ik, vrienden voor het leven.

Na het practicum deden we samen boodschappen, dopten onze boontjes, legden een kaartje en belden in de telefooncel naar huis. Vroeg naar bed, vroeg op.

Toen wij in het plaatselijke dagblad lazen dat jaargenoot Rob Paping ‘Bierdrinkkampioen van Utrecht’ was geworden, was de ondergrens van ons stumperig bestaan bereikt. Rob, kleinzoon van Reinier Paping, winnaar van de barre Elfstedentocht 1963, had de finale gewonnen door 11 biertjes in 60 seconden te drinken. Cees en ik hadden in 19 jaar tijd niet eens één biertje gedronken.

Vol ontzag feliciteerden wij Rob met zijn kampioenschap en wij vroegen of hij ons, en ik quote: ‘bierdrinkles’ wilde geven. Voor een paar biertjes wilde hij ons wel wegwijs maken in de wereld van het bierdrinken. Hij nam ons mee naar biercafé De Drie Dorstige Herten!

Rob was gevleid met het verzoek ons bierdrinkles te geven. Paap, zijn Geuzennaam, had de avond goed voorbereid. “Jullie gaan trappistenbier drinken. Trappistenbier is vernoemd naar het Franse klooster La Trappe in Normandië en wordt gebrouwen wordt door Franse monniken ... en zoals je natuurlijk weet, monniken mogen van God geen alcohol drinken.” Dat klonk Cees en mij sympathiek en geloofwaardig in de oren. Rob bestelde voor ons een La Trappe Quadrupel en nam zelf een vaasjes. “Een vaasje?” Paap adviseerde om het glas snel leeg te drinken: “Hoe sneller je drinkt, hoe intenser de biersmaak.” Als we aan de biersmaak gewend waren, konden we misschien dezelfde avond al, in de eerste les!, een fluitje drinken. “Een fluitje?” Cum laude beten Cees en ik ons door de schuimkraag, binnen vijf minuten hadden we de Quadrupel soldaat gemaakt. “Rob, doe ons ook maar een vaasje!” boerden we mannelijk. Rob vond dat geen goed idee. “Jongens, jullie gaan te snel, nou niet meteen aan de alcohol.” Hij bestelde nog twee ‘trappisjes’ voor ons en nam zelf een kopstoot. “Een kopstoot?” Halverwege mijn tweede La Trappe Quadrupel werd ik misselijk. Tollend struikelde ik de wc in en braakte het lesmateriaal over de vloer. Hysterisch lachend kwam ik de gelagkamer weer binnen ... Cees lag op een tafeltje in zijn eigen kots te slapen. Bij kop en kont werd hij De Drie Dorstige Herten uitgegooid. Ik werd er erachteraan geflikkerd. Van Robgeen spoor te bekennen. Die lul was ‘m natuurlijk naar Normandië gesmeerd.

Die avond konden wij onze fiets niet meer vinden, maar ach, die heb je toch niet nodig in het klooster. Vol goede moed zwalkten wij richting Normandië, monnik zouden wij worden, monnik in Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

 • 24 september 2017
 • By Dick Keulemans
 • Reacties uitgeschakeld voor Arme Armageddon
 • in Blog

Arme Armageddon

 

Ik las in de Metro dat morgen de wereld vergaat. Het zal tijd worden. De Maya’s hadden het mis op 21 december 2012. Nu is het de beurt aan Armageddon.

Voor de mensen op aarde die zich tegen God de Almachtige verzetten, wordt zaterdag 23 november de eindtijd ingeluid. Alle evangelische christenen zullen, voordat de plagen van het einde van de wereld hen treffen, zich bij Jezus in de hemel voegen ... voor de eeuwigheid.

Ik schrijf jullie overmorgen, vanuit de hemel of de aardse hel.

Zondag 24 september 2017, dag één van het einde der tijden, nog 41 dagen te gaan! In mijn directe omgeving zijn geen vrienden of vriendinnen naar de hemel afgereisd, wel werd ik op Den Haag Centraal geteisterd door de eerste der Tien Plagen ... zes minuten vertraging door een wisselstoring!

Ter zijde: Twee weken geleden kreeg ik een berisping van de conducteur, omdat ik mijn stadsfiets in de spits had meegenomen. Hij adviseerde een vouwfiets.

Oké, ik zit weer in de trein, mijn nieuwe vouwfiets opgeklapt achter de leuning. De zon staat stralend aan de hemel, koperen herfstlandschappen glijden aan mij voorbij. Stilte voor de storm op dag één van de Armageddon?!

Ik brak mijn hersens over de volgende hoofdrekensom:

Mijnheer Keulemans heeft een plooifiets gekocht van €899. De wereld vergaat over 41 dagen. Hoe vaak moet mijnheer Keulemans met zijn nieuwe knikfiets de trein nemen om de investering voor het einde der tijden terugverdiend te hebben? Een dagkaart voor een niet vouwbare fiets kost €6.10.

 

 • 21 september 2017
 • By Dick Keulemans
 • Reacties uitgeschakeld voor Hoedjesdag
 • in Blog

Hoedjesdag

Hoedjesdag

Prinsjesdag. Een uur voordat de reserve Gouden Koets van glas met het koninklijk paar langs zou rijden, fietste ik, van de prins geen kwaad, over de route langs de dranghekken. Achter de afzetting hadden zich al vele Oranje-fans verzameld. Ik voelde me heel even Arjan Robben, of desnoods Wesley Scheider. Een Willem Alexander-gevoel bleef uit, hoewel ... ik was heel even de koning te rijk, toen mijn naam werd geroepen én er naar me werd gezwaaid. Ik wuifde royaal, maar republikeins terug. “Wie is dat?” hoorde ik een kinderstem vragen. “Is dat de koning?” “Nee schat, dat is onze tandarts,” antwoordde moeder net iets te luid, net iets te enthousiast. Het oranjepubliek was wel in voor een verzetje. De Alexandristen bewandelden de koninklijke weg, ze staken elkaar ad rem naar de kroon. “De koning is dood, lang leve de koning!” “De kroon van deze koning is van porselein.” “Hij heb geen wit paard, maar een stalen ros.” Et cetera.

Gevoelig als een prinses op een erwt galoppeerde ik uit het voorprogramma van de rijtoer naar mijn praktijk, arbeid adelt. Ik stak mijn collega naar de kroon, ik stootte hem de kroon van het hoofd, ik spande de kroon, ja, ik zette vele kronen op mijn werk. Aan het eind van deze Prinsjesdag transformeerde ik weer naar burgerman.

De klant, in mijn geval de patiënt, is koning!

Leve de Koning! Hoera! Hoera! Hoera!

Alexander op de Euro

Sla uit die kop maar eens munt

Was dat echt niet te omzeilen

Maxima had ook gekund

 • 14 september 2017
 • By Dick Keulemans
 • Reacties uitgeschakeld voor Mevrouw Kunst
 • in Blog

Mevrouw Kunst

Mevrouw Kunst, ik mag/moet Yvon zeggen, niet Yvonne, maar Yvon.

Als ik met mevrouw ... ik bedoel Yvonne op stap ben, denken velen dat zij mijn moeder is. Ik heb dat nooit begrepen, tot ik deze foto (“Gezellig samen met je moeder?”) zag.

Mevrouw Kunst heeft mij een jaar geleden, op een regenachtige zondagochtend, opgepikt in de ontbijt- en lunchroom Dikke Mik. Sindsdien zijn wij op regenachtige zondagochtenden en sombere poëzieavonden, onafscheidelijk. Mevrouw Kunst is dankbaar voor elk uitje met mij.

Dat ik, zoals vele honden, op het baasje zou gaan lijken, vind ik schokkend. Ik schrijf dit verhaaltje dan ook met de staart tussen mijn benen ...

Neem even de tijd om naar Yvonne en mij te kijken. Zoek de tien verschillen. Ik vind ze niet. Ik zie dezelfde stand van het hoofd op de romp, dezelfde haarinplant, over 25 jaar is mijn coiffure net zo dun en grijs als het hare. Ik zie eenzelfde sacherijnige kop, de wenkbrauwen, oogopslag ... kijk nou zelf. Onze neusjes met groeven langszij, het past als twee blauwdrukken over elkaar. En dan ... de mond, die samengeperste lippen, de omhooggestuwde onderlip, de mondhoeken op acht over half vijf (16:38 uur). Houd mij een maand uit de zon, klik twee oorbellen in, haal de hand uit mijn hals, hang daarvoor een parelketting in de plaats en je kan je voorstellen hoe ik er over een kwarteeuw uitzie ... genderneutraal!

 • 11 september 2017
 • By Dick Keulemans
 • Reacties uitgeschakeld voor Kale dief
 • in Blog

Kale dief

Door het oog van orkaan Haagse Harry fietste ik naar het station, op weg naar een avontuur buiten mijn stadsgrenzen. Ik doe niet aan regenpakken, overschoenen, zuidwesters en paraplu’s, met als gevolg dat ook de onderste vezel in mijn boxershort het niet droog hield. Ik had nog tijd voor een avondmaal in de Kiosk van Den Haag Centraal. Mijn diner bestond uit een saucijzenbroodje en een espresso, beide uit karton. De praatgrage verkoper nodigde mij uit de versnapering in zijn etablissement op te eten: “Je waait uit je hemd op het perron. Hier is het gezellig, hier word je een beetje warm en droog.” Hij excuseerde zich, hij moest weer aan de slag ... croissantjes afbakken.

Al kauwend mijmerde ik de zaak rond. Op het tv-scherm met beelden van een bewakingscamera zag ik een eenzame man staan, een kale man, net zo verregend als ikzelf. Ik vroeg me af met hoeveel vertraging de opname van de beveiligingscamera op het tv-scherm kwam, want er was, behalve ikzelf, niemand in de winkel. Voor opsporingsdoeleinden leek me de plaats van de camera niet goed gekozen. In het onderhavige geval zou elke kale, natte, donkere man verdacht zijn.

Ik stelde mij een uitzending van Opsporing Verzocht voor. Signalement: man, sportief, niet onknap, getinte huid, waarschijnlijk van Turkse komaf, ongeveer 35 jaar oud, kalend aan de slapen, 1.80 - 1.90 meter groot, slank postuur. Op het moment van de overval droeg verdachte een nat, blauw spijkerjack en sportschoenen.

Toen de voortvluchtige en ik tegelijkertijd, zeg maar gerust 'synchroon' een hap van ons saucijzenbroodje namen, herkende ik hem ...

 

1 2 3